Angst voor de tandarts

Angst voor de tandheelkundige behandeling is een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Zo’n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Gelukkig lijkt de angst bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer 15% bang is voor een behandeling en dat 6% extreme angst vertoont.

Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders dan dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees. De oorzaken van deze angst kunnen heel verschillend zijn en zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad bij de (school) tandarts. In andere gevallen is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven ‘griezelverhalen’ op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien gaan gelukkig wel. De angst richt zich dan vaak op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat zenuw of tong doorboord gaat worden.

Heb je angst voor de tandarts? Dan is een consult bij EMDR Hazerswoude mogelijk iets voor jou! Bij de behandeling, welke niet leeftijdsgebonden is, wordt gebruikt gemaakt van EMDR.

Indien je meer wilt weten over de aanpak van EMDR Hazerswoude, neem dan contact op voor een gratis mini-consult. Voor meer informatie kun je onderstaand filmpje bekijken. [flv:http://emdr-hazerswoude.nl/wp-content/bestanden/tandarts.flv 500 350]