Fobieën en angsten

Waar het de behandeling van specifieke angsten of fobieën betreft moet een onderscheid worden gemaakt tussen fobieën met een traumatische ontstaansgeschiedenis en fobieën zonder traumatische achtergrond. In het eerste geval heeft de fobie een duidelijk, door de cliënt gekend, begin. Soms gaat het daarbij om een specifieke, ingrijpende gebeurtenis waarna de angst is ontstaan.

Een voorbeeld is een fobie voor honden na een keer te zijn aangevallen door een hond, een fobie voor autorijden na een ernstig auto-ongeval of een fobie voor medische- of tandheelkundige ingrepen na een overweldigende, pijnlijke of anderszins traumatische ervaring. Een typisch kenmerk van een traumagerelateerde fobie is dat als aan deze situatie wordt teruggedacht de herinnering nog steeds sterke emotionele reacties oproept.

Voor angsten en fobieën zonder traumatische achtergrond geldt doorgaans dat de angst geleidelijk is ontstaan of dat de cliënt zich wel kan herinneren wanneer de eerste keer was dat de angst zich manifesteerde, maar dat de herinnering daaraan geen reacties oproept. Een bekend voorbeeld is de spinnenfobie. Weinig mensen met spinnenangst hebben een herinnering aan een hele nare situatie met een spin, waarbij hij of zij zich extreem hulpeloos voelde. Mensen met een spinnenfobie geven vaak aan dat hun angst is ontstaan omdat andere mensen in de omgeving er angstig op reageerden, omdat zij er een keer erg van schrokken of omdat ze een spin ‘gewoon een eng, vies of walgelijk beest’ vinden. Er is zelden een echt begin; de angst is er ‘altijd al’ geweest of er geleidelijk ingeslopen. Bekende voorbeelden van dit type fobieën, naast spinnenfobie, zijn slangenfobie, watervrees en hoogtevrees.

EMDR is toepasbaar bij een fobie met een traumatische ontstaansgeschiedenis. Het zijn deze traumatische herinneringen die met EMDR kunnen worden behandeld.

Indien je meer wilt weten over de aanpak van EMDR Hazerswoude, neem dan contact op voor een gratis mini-consult.

Geef een reactie